Kalau sebut pasal Itali, ada dua produk negara itu yang paling terkenal seantero dunia. Pertama, kereta mewah jenama Ferrari, dan kedua semestinya makanan kegemaran ramai, iaitu piza.
Bercakap soal piza, sepasang usahawan Melayu telah membawa makanan rasmi Itali itu ke Putrajaya, dalam usaha menawarkan sensasi piza yang dipadankan dengan selera tempatan. Usahawan itu ialah Ghazali Ahmad Haja Moideen dan Razina Abu Bakar, pemilik perniagaan US Pizza yang terletak di Presint Diplomatik, Putrajaya.
TEPAT PADA MASA
Menurut Razina, dia bersama suami asalnya berniaga pengurupan wang,
namun bisnes itu terjejas teruk akibat penularan wabak Covid-19.
“Pada mulanya, kami terpaksa kurangkan pekerja, namun lama kelamaan bisnes terpaksa gulung tikar.
“Namun, untuk berputus asa memang tiada dalam kamus hidup. Jadi, saya
dan suami mula buat analisis, bisnes apa sesuai dibangunkan dalam musim
wabak. Kami dapati, bisnes makanan terutama yang boleh dihantar melalui
kurier amat laku kerana orang sukar keluar rumah. Jadi, kami mula
membangunkan perniagaan piza,” katanya berkongsi cerita.
SELERA MALAYSIA
Mengakui persaingan cukup sengit dengan jenama lain yang terkenal, dia
berkata US Pizza tampil berani mempertaruhkan beberapa menu unik.
“Siapa yang teringin piza dengan inti (topping) sambal petai, telur
masin atau cempedak durian, di sini kami ada menu-menu tersebut.
“Kami juga mengekalkan menu asli dengan topping yang lazim bagi
penggemar piza, seperti Italiano chicken dan sebagainya. Maka, ini
memberi lebih pengalaman kepada pelanggan, yang mana suka kepada rasa
asli piza dari Itali atau yang ingin mencuba sesuatu yang baru, kami ada
semuanya,” katanya.
ANEKA MENU
Ada lebih 50 jenis menu ditawarkan, yang ternyata memberi kepuasan kepada pelanggan.
“Antaranya, kami ada piza tradisional Itali seperti Italian Aloha, US
Favourite dan Spicy Chicken Delite. Di sini juga, ada yang jadi
kegemaran cef, termasuk Indiana BBQ Smokey Duck, yang sarat inti
kepingan itik salai disadur sos barbeku,” katanya.
Berpeluang menjamah aneka piza ditawarkan, ternyata pengalaman yang
berbaloi. Paling mencuri tumpuan semestinya menu yang sering mendapat
perhatian ramai, iaitu adjaruli kachapuri cheese boat pizza.
“Sebalik bunyi yang berbelit lidah dibuatnya, percayalah ia menu luar
biasa kelazatannya. Doh berbentuk seperti bot, disaratkan dengan keju
cair. Di atas lautan keju itu pula, diletak kuning telur cair.
“Apa yang menariknya, saat piza ini dihidang atas meja, cef kami akan
menggaulkan kuning telur yang cair itu dengan lautan keju yang hangat.
Apabila bergabung, ia menghasilkan topping yang lemak berkrim dan
menyelerakan,” katanya.
Selain itu, turut dihidang adalah golden ocean salted egg pizza. Ini
satu lagi menu luar biasa, apabila intinya diperbuat daripada gabungan
keju dan telur masin.
RAYA TAHUN LALU
Sempat berkongsi pengalaman, berniaga di kala pandemik Covid-19 sedang
mencanak naik, ternyata memberi pengalaman baru buat Razina.
“Bayangkan, sewaktu Aidilfitri tahun lalu yang mana negara di bawah PKP,
di kawasan Putrajaya ini, orang kita hanya boleh keluar dalam zon ini
saja. Oleh itu, rata-rata menyerbu restoran kami, ada yang pesan melalui
telefon dan ada yang pandu lalu.
“Tak sangka, piza kami rupanya menjadi hidangan orang Melayu sewaktu menyambut Aidilfitri.
“Memang seronok apabila pelanggan memuji keunikan sambutan perayaan
Aidilfitri mereka, yang dimeriahkan dengan hidangan piza di atas meja,”
katanya.
US Pizza cawangan Putrajaya
______
WANITADAILY
http://wanitadaily.blogspot.com
https://www.facebook.com/WanitaKini
https://t.me/dapuronline
0 Comments