Header ADS

header ads

Tauhu Begedil & Sos Kicap Padu Sungguh

Tauhu begedil yang pernah viral suatu ketika dulu…masa zaman viral tu .Apa yg menentukan sedap tak sedap tauhu begedil tu, inti begedilnya mestiah cukup rasa, dan sambal kicap mestilah padu…gabungan tu yg akan membuatkan tauhu begedil ni laris…atau laku keras org kata.

NOTA PENTING: untuk salutan yang lebih garing, campur 1-2 sudu besar tepung jagung dalam adunan telur.

Bahan-bahan untuk tauhu begedil:
300g / 25-30 biji tauhu kering
½ biji bawang besar
150g daging kisar
6-7 biji kentang
3 tangkai cili merah
sedikit daun sup
½ cawan bawang goreng
½ sudu kecil lada sulah
garam secukup rasa
2 biji telur
secubit garam

Bahan untuk cili kicap:
½ biji bawang besar
3 biji bawang merah
5-6 ulas bawang putih
10 tangkai cili padi
2 tangkai cili merah
sedikit minyak
Anggaran 1 cawan kicap manis ABC
Anggaran 1/3 cawan kicap manis cap Kipas Udang

Ingredients for begedil tofu:
300g / 25-30 pieces of tofu puffs
½ red onion
150g minced beef
6-7 potatoes
3 red chilli
Chinese celery
½ cup fried onion
½ teaspoon white pepper powder
salt to taste
2 eggs
a pinch of salt

Ingredients for chili soy sauce:
½ red onion
3 shallots
5-6 cloves garlic
10 bird's eye chilli
2 red chilli
a little oil
About 1 cup of ABC sweet soy sauce
About 1/3 cup sweet soy sauce Kicap Kipas Udang brand

Boleh follow Che Nom di:
Instagram: http://bit.ly/CheNomInstagram
Twitter: http://bit.ly/CheNomTwitter
Facebook: http://bit.ly/CheNomFacebook
______
WANITADAILY

http://wanitadaily.blogspot.com
https://www.facebook.com/WanitaKini
https://t.me/dapuronline

Post a Comment

0 Comments