Hi semua, dah lama rasa tak masak kuey teow, dan kali ni CN nk tunjukkan lagi sekali cara untuk masak kuey Teow Kung Fu yang memang mantap rasanya dengan video baru yang lebih menarik dan penjelasan sekali. Bezanya kuey teow kung fu ialah, kita goreng dulu kuey teow yg digaul telur smpai garing, dan kemudian tuang dengan kuah sebelum dihidang.
Che Nom akan sediakan kuah dulu, kuey teow nya akan goreng kemudian…sbb lagi sedap kalau makan kuey teow yang panas2 garing baru lepas goreng.
Bahan-bahan untuk kuah kung fu:
3 sudu besar minyak masak
3 ulas bawang putih
1 ketul isi ayam
sedikit lada sulah
sedikit hirisan lobak merah
5-6 ekor udang
1 keping kek ikan
7-8 biji bebola ikan
4-5 batang sayur jagung muda /baby corn
2 ekor sotong
anggaran 6 cawan air (untuk 4 orang makan)
1/2 ketul kiub ayam
2-3 sudu besar tepung jagung + sedikit air
10 tangkai cili padi
sayur pak choy
1 biji tomato
garam secukup rasa
Bahan-bahan untuk taburan:
1 tangkai daun bawang
bawang goreng
Bahan-bahan untuk kuey teow goreng:
1 bungkus /500g kuey teow
2 biji telur
sedikit garam
sedikit lada sulah
______
WANITADAILY
http://wanitadaily.blogspot.com
https://www.facebook.com/WanitaKini
https://t.me/dapuronline
0 Comments